Loading...

Σιτακε Μανιτάρι

20.00

Loading...

Περιγραφή

Το σιτάκε, αν και με καταγωγή από την Ασία, καλλιεργείται πλέον με επιτυχία και στην Ελλάδα – σε κορμούς δέντρων ή σε ελεγχόμενες βιολογικές συνθήκες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αρωματικό και σαρκώδες μανιτάρι, με πλούσια γεύση «ουμάμι», που έχει αγαπηθεί παγκοσμίως τόσο για τις γαστρονομικές του ιδιότητες όσο και για τα ευεργετικά του συστατικά.

Θρεπτική Αξία

Το ελληνικό σιτάκε αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα λειτουργικά τρόφιμα, συνδυάζοντας υψηλή διατροφική πυκνότητα και φαρμακευτικές ιδιότητες. Περιλαμβάνει:

Εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (B2, B3, B5, B6) – ενίσχυση ενέργειας και εγκεφαλικής λειτουργίας

Βιταμίνη D2 (ειδικά όταν εκτίθεται στον ήλιο ή UV φως) – συμβάλλει στην υγεία των οστών

Μπέτα-γλυκάνες (β-γλυκάνες) – φυσικά πολυσακχαρίδια με αντικαρκινική, ανοσοενισχυτική και αντιφλεγμονώδη δράση

Λεντινάνη – μοναδική ένωση με τεκμηριωμένες ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού

Χαλκός, σελήνιο και ψευδάργυρος – συμβάλλουν στη μεταβολική ισορροπία και στην αντιοξειδωτική άμυνα

Παράλληλα, είναι χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Γαστρονομικές Προτάσεις

Το σιτάκε έχει σαρκώδη υφή και έντονη, μεστή γεύση, που θυμίζει ζωμό ή καβουρδισμένο καρύδι. Ενδείκνυται τόσο για χορτοφαγικές όσο και για πιο σύνθετες συνταγές.

1. Σοτέ σε τηγάνι με ελαιόλαδο, σκόρδο και θυμάρι

Αναδεικνύει τη φυσική του γεύση – ιδανικό συνοδευτικό ή βάση για ζυμαρικά.

2. Σε ριζότο ή κριθαρότο

Δίνει βάθος γεύσης και αίσθηση «κρέατος» χωρίς ζωικά προϊόντα.

3. Σε ζωμούς και σούπες

Ολόκληρο ή ψιλοκομμένο, απογειώνει ντελικάτους ζωμούς λαχανικών ή miso soup.

4. Σε stir fry ή noodles με σόγια, τζίντζερ και σουσάμι

Αναδεικνύεται τέλεια σε ασιατικά πιάτα.

5. Ψητό στον φούρνο ή στη σχάρα

Με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι, μετατρέπεται σε εξαιρετικό μεζέ ή vegan “steak”.

6. Αφυδατωμένο και εμποτισμένο

Το αποξηραμένο σιτάκε, μόλις εμποτιστεί σε ζεστό νερό, απελευθερώνει ακόμα πιο πλούσιο άρωμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες ή μαρινάδες.

Το ελληνικό σιτάκε δεν είναι απλώς ένα εξωτικό μανιτάρι – είναι ένας θησαυρός της φύσης, με εξαιρετική θρεπτική δύναμη και πολυδιάστατη γαστρονομική προσωπικότητα. Τιμά την εγχώρια καλλιέργεια και αποτελεί κορυφαία επιλογή για όσους αναζητούν υγεία και νοστιμιά στο ίδιο πιάτο.

Σχετικά Προϊόντα