Περιγραφή
Η ελληνική κανθαρέλλα, γνωστή και ως “χρυσή τρομπέτα” ή “μανιτάρι της αλεπούς”, είναι ένα άγριο βρώσιμο μανιτάρι που συναντάται στα ελληνικά δάση κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, σε περιοχές με δρυς, οξιές ή πεύκα. Το χρυσοκίτρινο χρώμα της, το λεπτό φρουτώδες άρωμα (θυμίζει βερίκοκο ή ροδάκινο) και η ντελικάτη γεύση της την κάνουν εξαιρετικά αγαπητή στη γαστρονομία, σεφ και μανιταρόφιλους.
Θρεπτική Αξία
Η κανθαρέλλα είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, παρότι έχει πολύ χαμηλές θερμίδες. Συγκεκριμένα:
• Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης υψηλής ποιότητας
• Βιταμίνες του συμπλέγματος B (ιδίως Β2, Β3 και Β5), απαραίτητες για την ενέργεια και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος
• Βιταμίνη D (ειδικά σε μανιτάρια που έχουν εκτεθεί στον ήλιο), σημαντική για την απορρόφηση ασβεστίου
• Κάλιο, σίδηρο και χαλκό: Συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μεταφορά οξυγόνου και στην υγεία του αίματος
• Φυτικές ίνες: Υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου
• Αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες και καροτενοειδή, με αντιφλεγμονώδη δράση
Γαστρονομικές Προτάσεις
Η ελληνική κανθαρέλλα είναι ένα ιδιαίτερο μανιτάρι που δεν θέλει υπερβολές στην προετοιμασία. Η φυσική της γεύση είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα.
1. Σοτέ με ελαιόλαδο ή βούτυρο και φρέσκα μυρωδικά
Χρειάζονται ελάχιστο μαγείρεμα – ιδανικά με λίγο σκόρδο, θυμάρι ή φασκόμηλο.
2. Σε ζυμαρικά, ριζότο ή κριθαρότο
Συνδυάζονται υπέροχα με κρέμα, παρμεζάνα ή ακόμα και με απλό ζωμό λαχανικών.
3. Σε ομελέτες ή αυγά ποσέ
Η γλυκιά τους γεύση δένει υπέροχα με την απαλή υφή των αυγών.
4. Σε πίτες, τάρτες ή quiche
Με φέτα, γραβιέρα ή κατσικίσιο τυρί, απογειώνουν τη γεύση.
5. Ως συνοδευτικό για άγρια κρέατα ή κυνήγι
Ταιριάζουν τέλεια με χοιρινό, πάπια ή μοσχάρι, λόγω της γήινης και ελαφρώς φρουτένιας επίγευσης.
6. Αφυδατωμένες ή σε λάδι
Μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα και να χρησιμοποιηθούν σε σάλτσες, σούπες ή gourmet πιάτα.
Η ελληνική κανθαρέλλα είναι ένα διακριτικό αλλά ευγενές δώρο της φύσης. Ενώνει την άγρια γεύση με την κομψότητα, και αποτελεί εξαιρετικό σύμμαχο της υγιεινής, ποιοτικής και υψηλής κουζίνας.