Loading...

Κανθαρέλλα Άγρια Μανιτάρι

25.00

Loading...

Περιγραφή

Η ελληνική κανθαρέλλα, γνωστή και ως “χρυσή τρομπέτα” ή “μανιτάρι της αλεπούς”, είναι ένα άγριο βρώσιμο μανιτάρι που συναντάται στα ελληνικά δάση κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, σε περιοχές με δρυς, οξιές ή πεύκα. Το χρυσοκίτρινο χρώμα της, το λεπτό φρουτώδες άρωμα (θυμίζει βερίκοκο ή ροδάκινο) και η ντελικάτη γεύση της την κάνουν εξαιρετικά αγαπητή στη γαστρονομία, σεφ και μανιταρόφιλους.

Θρεπτική Αξία

Η κανθαρέλλα είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, παρότι έχει πολύ χαμηλές θερμίδες. Συγκεκριμένα:

Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης υψηλής ποιότητας

Βιταμίνες του συμπλέγματος B (ιδίως Β2, Β3 και Β5), απαραίτητες για την ενέργεια και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος

Βιταμίνη D (ειδικά σε μανιτάρια που έχουν εκτεθεί στον ήλιο), σημαντική για την απορρόφηση ασβεστίου

Κάλιο, σίδηρο και χαλκό: Συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μεταφορά οξυγόνου και στην υγεία του αίματος

Φυτικές ίνες: Υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου

Αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες και καροτενοειδή, με αντιφλεγμονώδη δράση

Γαστρονομικές Προτάσεις

Η ελληνική κανθαρέλλα είναι ένα ιδιαίτερο μανιτάρι που δεν θέλει υπερβολές στην προετοιμασία. Η φυσική της γεύση είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα.

1. Σοτέ με ελαιόλαδο ή βούτυρο και φρέσκα μυρωδικά

Χρειάζονται ελάχιστο μαγείρεμα – ιδανικά με λίγο σκόρδο, θυμάρι ή φασκόμηλο.

2. Σε ζυμαρικά, ριζότο ή κριθαρότο

Συνδυάζονται υπέροχα με κρέμα, παρμεζάνα ή ακόμα και με απλό ζωμό λαχανικών.

3. Σε ομελέτες ή αυγά ποσέ

Η γλυκιά τους γεύση δένει υπέροχα με την απαλή υφή των αυγών.

4. Σε πίτες, τάρτες ή quiche

Με φέτα, γραβιέρα ή κατσικίσιο τυρί, απογειώνουν τη γεύση.

5. Ως συνοδευτικό για άγρια κρέατα ή κυνήγι

Ταιριάζουν τέλεια με χοιρινό, πάπια ή μοσχάρι, λόγω της γήινης και ελαφρώς φρουτένιας επίγευσης.

6. Αφυδατωμένες ή σε λάδι

Μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα και να χρησιμοποιηθούν σε σάλτσες, σούπες ή gourmet πιάτα.

Η ελληνική κανθαρέλλα είναι ένα διακριτικό αλλά ευγενές δώρο της φύσης. Ενώνει την άγρια γεύση με την κομψότητα, και αποτελεί εξαιρετικό σύμμαχο της υγιεινής, ποιοτικής και υψηλής κουζίνας.

Σχετικά Προϊόντα